Kissat viime hetkellä tasoihin paikalliskamppailussa – ”Tulokseen täytyy olla tyytyväinen, mutta peliä pitää kehittää”

Ilves-Kissat isännöi maanantaina kauden 2024 runkovaiheen puolella viimeistä kertaa Kakkosen tamperelaista paikallisvastustajaa, kun Tampereen Pallo-Veikot asettui vastaan joukkueiden jakamalla kotistadionilla Tammelassa.

TPV isännöi Kissoja kauden aikaisemmassa kohtaamisessa huhtikuussa, kun Paltsarit oli lopulta vahvempi loppulukemin 3-1. Sittemmin joukkueiden välille sarjataulukossa on muodostunut reilu rako, kun vieraana maanantain kohtaamisessa pelannut TPV lähti otteluun B-lohkon kuudentena, 12 pistettä Kissojen yläpuolella.

Tukevan otteen ylemmän jatkosarjan paikasta (parhaan kuuden joukkueen joukossa) ottanut TPV lähti siis otteluun suosikkina ja Kissoilla puolestaan oli ainoastaan parannettavaa edellisellä viikolla HJS:n tarjoilemasta 0-5 ryöpytyksestä. Kyseisen ottelun jälkeen Kissojen faneilta anteeksi pyytänyt päävalmentaja Alexander Baranov koki joukkueen kaipaavan vahvistusta tietyille pelipaikoille. Keskuspuolustukseen oli löydetty ratkaisu, kun 33-vuotias Oleksandr Muzyka siirtyi Kissojen vahvuuteen Närpes Kraftista, loppukauden kattavalla sopimuksella.

Kapteeni Tal Bittonin rinnalla puolustuslinjan keskustassa aloittanut kokenut ja isokokoinen puolustaja vakuutti läpi ottelun rauhallisilla otteillaan, sekä selvästi erottuvalla hyvällä syöttötaidollaan. Puolustuslinjan pallovarmuus mahdollisti erilaisia vaihtoehtoja Kissojen pelaamisessa, kun etenemine pelivälineen kanssa onnistui ajoittain lupaavan oloisesti niin maata pitkin kuin pidemmilläkin syötöillä.

Kissat sai luotua paremmat murtautumistilanteet ottelun alkupuolella ja avausmaali oli lähellä jo muutaman minuutin kohdalla, kun kotijoukkueen hyökkäys vyöryi laidalta toiselle ja lopulta kaunis kombinaatiopeli kantapääkikkoineen vapautti Andrii Barladymin TPV:n rangaistusalueen sisällä, mutta maalin edessä parikin pelaajaa epäonnistui hakiessaan osumaa palloon ja lopulta entinen Kissat-vahti Sami Maja venyi Akusti Jalasvaaran kurotuksen eteen.

Toinen entinen Kissat-pelaaja Antti Kujala testasi Denis Kasperovychin torjuntataitoja ja pakotti ukranalaisen venyttämään torjunnan aivan yläriman alta kiertävällä laukauksellaan. Sama mies oli lopulta huomion keskipisteenä, kun Kissat-kapteeni Bitton tuomittiin rikkoneeksi boksissa ja tilanteesta aiheutui varoituksen saattelemana rangaistuspotku.

Kujala teki varmaa työtö yhdestätoista metristä ja tauolle mentiin TPV:n hallittua suurinta osaa pelin virtauksesta ensimmäisen 45 minuuttisen aikana.

Kissoilla oli kummankin jakson puolella aihetta kysymyksiin, kun ensin Ihor Indutnyi kaadettiin selkäpuolelta aivan maalin edessä ja toisella jaksolla vaihdosta peliin tullut Nika Sitchinava puolestaan liuttiin maahan tämän oltua vasta hetkiä kentällä. Tuomaristo ei kuitenkaan ollut tarpeeksi vakuuttunut kummassakaan tilanteessa ja kotijoukkue jäi jahtaamaan TPV:n johtoa.

Kissojen pelissä alkoi näkyä enemmän intoa ja tahtoa kuin taitoa ja kärsivällisyyttä, jonka seurauksena joukkue altisti itsensä vastustajan vastahyökkäyksille. Lopulta vieraiden Juuso Yli-Rajala viimeisteli tyylikkäällä, kovalla laukauksella joukkueensa illan toisen maalin ja peli näytti kääntyvän vääjäämättömästi kohti ennakkosuosikin voittoa.

Lopulta Kissojen onni kääntyi hyökkäysvoittoisten vaihtojen ja taitavan vastahyökkäyspelaamisen ansiosta, kun oikeaa laitoo pinkonut Ruslan Madadov loi useampaankin otteeseen uhkaa juoksuillaan ja hyvillä keskityksillään. 70. minuutin juuri täytyttyä ukrainalaislaituri pääsi jälleen oikealta täyteen vauhtiin ja lähetti keskityksen vaarallisimmalla alueella, maalivahdin ja puolustuksen väliin, mutta pallo otti suotuisan kimmokkeen kohti etukulmaa ja kimposi tolpasta maalin eteen. Irtopallon itselleen haalinut Barladym sai ruuhkan takaa käännettyä pallon pomppien ohi Majan ja tyhjänä ammottaneeseen alakulmaan.

Viimeisen vartin ajan tasoitusta jahdannut Kissat otti paljon riskejä pyrkiessään luomaan maalintekopaikkoja ja mm. vaihtopelaaja Leevi Leinonen oli pariin otteeseen senttien päässä tasoituksesta. Ottelun taituttua jo lisäajanpuolelle, alkoi Kissat heittää rangaistusalueelle kaikkea mahdollista ja lopulta erikoistilanteen jälkitilanteessa kotijoukkueen pelaaja tönittiin kumoon ja erotuomari osoitti yhteentoista metriin, kenties ottelun heppoisimmasta tilanteesta.

Kyseenalaisesta tuomiosta vähät välittäneellä joukkueella oli paras mahdollinen sauma tasoittaa ja rankkarivastuun ottanut Oleksandr Tolharenko laukoi hallitusti pallon ylänurkkaan. Viime hetken tasoituksen jälkeenkin nähtiin vielä jokunen minuutti jalkapalloa, kun kenties ottelun parhaiten suoriutunut yksittäinen pelaaja, entinen Kissat-ikoni Ville Puustinen, loukkasi itseään pitkän kuljetuksen jälkeen ja lisäaika venyi yli seitsemän minuutin mittaiseksi.

Maaleja ei kuitenkaan enää ennen loppuvihellystä nähty ja pisteet tasattiin dramaattisella tavalla. Kissojen päävalmentaja Baranov piti lähestymistapaa ja ottelusuunnitelmaa osittain onnistuneena, mutta tasaisuus ja järjestelmällisyys joukkueen tekemisessä tuntuu usein katoavan pelien sisällä.

Pelin alussa suunnitelmamme toimi suhteellisen hyvin, mutta sitten tapahtui yksi virhe ja siitä rankkari. Suunnitelma ensimmäiselle jaksolle oli panostaa vastahyökkäyksiin ja pitää oma maali puhtaana. Virhe sattui, mutta ei se mitään. Toisella jaksolla halusimme jatkaa samaan tapaan, mutta hieman aggressiivisemmin.

Jälleen tuli virhe ja peli 0-2, sitten piti muuttaa peliä radikaalimmin. Laitoimme kentälle neljä hyökkääjä ja otimme riskejä, joka olisi voinut kostautuakkin, mutta lopputulos oli hyvä. Tänään (viime hetken rangaistuspotkumaalilla tulleeseen) tulokseen joutuu olemaan tyytyväinen. Pelin laatua on parannettava ja harjoiteltava lisää, jotta pääsemme eteennpäin”, summasi Baranov.

Uutena vahvistuksena joukkueeseen tullut ja keskuspuolustuksessa esiintynyt Muzyka toi joukkueen peliin laatua ja etenkin syöttötaitoa, vaikka uusi tulokas olikin osittain puolikuntoinen.

Hänellä (Muzykalla) meni viime viikolla nilkka ja pelasi nyt se teipattuna. Lopussa nilkka meni taas, katsotaan miten se paranee. Mutta, hänen taitonsa syöttää niin maata pitkin kuin pidempääkin palloa, se oli meille tänään plussa että avauspeli hieman parani. Hänen lisäksi tänään loukkaantui taas kaksi muutakin pelaajaa, joten tulokseen on oltava tänään tyytyväinen.

Peliä on vielä kehitettävä paljon, koska pelaajamme eivät esimerkiksi pysy heille osoitetuilla paikoilla ja sekoittavat toistensa tekemistä. Palloa on pystyttävä liikuttamaan nopeammin ja vähemmillä kosketuksilla. Yritämme parantaa, mutta se ei tapahdu sormia napsauttamalla”, kertoo Baranov.

Kissat jatkaa Kakkosen otteluitaan ja samalla paikalliskamppailuita, kun ensi viikolla kohdataan Tampere United toista kertaa tällä kaudella, sarjan runkovaiheen viimeisessä tamperelaisten paikallispelissä.